Home

Columns

Verhalen

Artikelen

Contact

 

 

 

 

Drugsgeld helpt banken de crisis door

Volgens een functionaris van de Verenigde Naties (VN) helpen miljarden euro’s aan zwart drugsgeld de banken de kredietcrisis door.

Antonio Maria Costa, hoofd van een VN afdeling die zich bezighoudt met het opsporen van drugs en criminaliteit, vertelde de Britse krant The Observer dat het zwarte geld eind vorig jaar voor veel banken de enige vorm van “liquide investeringskapitaal” was dat beschikbaar was.
Omdat banken elkaar onderling geen geld meer uitleenden, waren ze een gemakkelijke prooi voor criminelen die ze geld op een presenteerblaadje aanboden.
Volgens hoogleraar economie en deskundige op het gebied van witwaspraktijken Brigitte Unger is het aannemelijk dat er honderden miljarden euro’s aan drugsgeld tijdens de kredietcrisis zijn witgewassen.

Jaarlijks gaat er ongeveer 240 miljard euro om in de wereldwijde drugshandel. Een groot deel van de geschatte omzet die met de drugshandel wereldwijd wordt behaald zou zo zijn witgewassen en in het legale financiële systeem zijn gekomen.

Volgens Unger hebben de banken er door deze praktijken er in wezen een extra kredietkraantje bij gekregen. Een mogelijk risico waar Unger op wijst is dat de criminelen wel eens eisen zouden kunnen stellen bij het verschaffen van geld. “Je kunt dan denken aan het plaatsen van maffiabazen in de besturen van banken”, aldus Unger.
Vooral in landen waar men het wat minder nauw neemt met het bestrijden van witwassen zou er crimineel geld in het bancaire systeem zijn gestroomd. “Je moet dan denken aan landen als Italië, Zwitserland en Engeland”, zegt Unger. Het is volgens Unger om die reden minder waarschijnlijk dat de drugsbarons hun koffers met zwart geld massaal bij Nederlandse banken hebben ingeleverd.
Of er ook banken zijn die met drugsgeld van de ondergang zijn gered is moeilijk te zeggen, vindt Unger. Maar het is niet uitgesloten dat er banken met zwart geld overeind gehouden zijn.

Reageer op dit artikel!

Door Eline Ronner, 14 december 2009

 

Dit artikel werd ook gepubliceerd op de website van Z24.